Home / Històric declaració República Catalana


10-O declaració de la República Catalana:

10/10/17

El MHP Carles Puigdemont s’adreça al Parlament i al País per proclamar la independència:

“Arribats en aquest moment històric, i com a president de la Generalitat, assumeixo en presentar-los els resultats del referèndum davant del Parlament i dels nostres conciutadans, el mandat que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república.”

Instants després demana al Parlament que posi la declaració en suspens, en atenció a les darreres peticions de diàleg arribades de diferents parts del món:

“I amb la mateixa solemnitat, el Govern i jo mateix proposem que el Parlament suspengui els efectes de la declaració d’independència per tal que en les properes setmanes emprenguem un diàleg sense el qual no és possible arribar a una solució acordada.”

Descarrega els documents oficials de la jornada històrica (PDF)

Seguiu aquí les notícies més rellevants des d’aquesta jornada històrica, dia a dia, i en ordre invers (la data més recent, primer)


27/10/17 (la declaració d’independència)

Convocats per els diferents entitats sobiranistes, la gent es va anar situat al voltant del Parc de La Ciutadella des de primera hora del matí. Milers de persones han envoltat els carrers que circumden l’edifici del Parlament de Catalunya, on s’han instal·lat pantalles i altaveus per seguir la segona part de la sessió. Tan bon punt la presidenta Carme Forcadell ha obert la sessió, els diferents grups parlamentaris han exposat el seu punt de vista sobre les mocions presentades en el marc del debat general sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya i els seus possibles efectes.

En realitat, tota l’atenció estava centrada en la votació de les propostes de resolució que els diputats de Junts pel Sí i de la CUP havien presentat, i que incloïa la declaració signada el passat 10 d’octubre pels diputats i diputades d’aquests dos grups, amb dues propostes:

 • Proposta de resolució 1: instar el Govern a dictar totes les resolucions necessàries per al desenvolupament de la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República
 • Proposta de resolució 2: Declarar l’inici i l’obertura del procés constituent.

Podeu llegir el contingut íntegra de les propostes en aquest enllaç.

Textualment, l’aprovació de les propostes comporta “constituir la República catalana, com a Estat independent, sobirà, de dret, democràtic i social“.

A les 15:27, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va anunciar el resultat favorable de la votació, moment en que va néixer la República Catalana!

Acabada la sessió, el Govern, els diputats i diputades i més de set-cents alcaldes que van assistir a la sessió, es van reunir a les escales del Parlament per escoltar una breu declaració institucional feta pel President Puigdemont, i que podeu descarregar en aquest enllaç.

No cal dir que, al vespre, tal com estava previst, el govern de Madrid va enllestir en un temps rècord l’aprovació de l’article 155, i va posar mans a l’obra, destituint càrrecs, dissolent el Parlament i convocant eleccions pel desembre. Comença ara un pols de legalitats entre la pretesa d’un estat antidemocràtic i la de la nova República Catalana.

Per tancar aquest apartat, el dia després (dissabte 28) el President Puigdemont ha comparegut a TV3 per dirigir-se a la població. Ha manifestat la seva intenció de seguir treballant per complir el mandat democràtic i ha demanat “paciència, perseverança i perspectiva“. També ha dit que “la millor manera per defensar les conquestes assolides fins avui, és l’oposició democràtica a l’aplicació de l’article 155“. Podeu llegir aquest comunicat aquí.

26/10/17

Aquest dia ha estat una muntanya russa d’ensurts i emocions, no apta per a malalts cardíacs. Poc abans del mig dia, ha corregut la notícia que el President havia decidit deixar de banda la declaració d’independència i dissoldre el Parlament i convocar eleccions autonòmiques. Tots els diaris l’han confirmat. La gent ha sortit al carrer sense donar crèdit a aquest canvi d’escenari tan inesperat. S’ha anunciat la compareixença del President per explicar la situació i diverses vegades s’ha endarrerit la seva declaració. Els partits i les entitats sobiranistes estaven reunits en els seus feus, debatent sobre quin pas fer. Algunes polítics feien declaracions dramàtiques i ningú gosava allunyar-se de la televisió, la ràdio o el mòbil, devorant cada bri de nova informació.

Finalment, a les 17h ha comparegut el President per explicar que, seguint el fil d’unes darreres negociacions (aparentment, amb el PSC, PNV i l’ex-president Montilla com a mitjancers) havia estat disposat a acceptar unes noves eleccions si es donaven garanties de retirar l’aplicació de l’article 155, i les eleccions es podien fer en plena normalitat democràtica. Havia esperat fins l’últim moment mantenir aquesta darrera oferta de diàleg però, ara era clar que ningú, a l’altra banda d’aquesta negociació, havia accedir a donar ni una sola de les garanties sol·licitades.

Quedava de nou tot en mans de la decisió del Parlament, i a les 18h, amb una hora de retard sobre l’horari previst inicialment, la presidenta Carme Forcadell iniciava la sessió que esperem ens ha de conduir a la declaració d’independència tan anhelada.

Ja hi haurà temps per valorar i explicar millor aquesta jornada però ara, ens preparem per respondre a la crida i anar cap al Parlament, avui a les 10:30 h.

25/10/17

És clarifica finalment un dels interrogants que hem arrossegat aquests darrers dies: Presidència confirma que Puigdemont no anirà al Senat ni dijous ni divendres perquè “el Govern espanyol ja té decidit aplicar el 155”.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha explicat que el ple començarà aquest dijous a les 17h i no a les 10h del matí, com estava previst. També ha informat que les votacions estan previstes per aquest divendres al matí. El canvi d’horari es deu a la decisió del President de no anar finalment a Madrid, i a la petició del senyor Albiol (PP) que no preveu tornar del Senat fins a les 17h. Generositat extrema per a una persona que vol a la pràctica abolir aquesta mateixa institució.

TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN, els tres principals actors de la CCMA, han fet una roda de premsa conjunta en català, aranès, castellà, basc, gallec, anglès, francès i alemany per condemnar l’aplicació prevista de l’article 155 i posicionar-se en contra del control del govern espanyol sobre els mitjans públics de Catalunya. En l’acte, s’ha llegit un manifest que trobareu en aquest enllaç. Curiosament, l’assistència ha estat principalment de mitjans informatius estrangers.

El dia acaba amb concentracions de milers de persones davant de molts ajuntaments de Catalunya, en defensa de l’escola catalana. La comunitat educativa, amb el suport d’un gran nombre d’entitats i de grups com els CDR’s, ha cridat a aquesta mobilització contra les acusacions d’adoctrinament i l’amenaça d’aplicar l’article 155 de la constitució al sistema educatiu català.

24/10/17

Al llarg de tot el dia, s’han succeït ofertes i contraofertes perquè el president Puigdemont pugui defensar les seves al·legacions al senat espanyol, però sense arribar a acords en ferm. Per aquest motiu, l’agenda de dijous i divendres segueix sense concretar-se. En paral·lel, apareixen per tot arreu remors i notícies de font incerta que intenten fer dubtar de la unitat de les forces independentistes. Per contrarestar aquestes accions, l’ANC ha organitzat actes explicatius a tot el territori sota el títol genèric, “155, i ara què?“. La nostra territorial també està compromesa en aquesta feina.

Destaquem també la petició dels advocats de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart de traslladar als dos presidents a una presó catalana. Això facilitaria molt la relació amb familiars i amics. Per ara, es veu difícil que l’Audiència Nacional ho permeti, ja que han plantejat aquests casos com un càstig exemplar i no com un acte de justícia.

En aquest mateix front, cal destacar el manifest signat per un miler de juristes, exigint l’alliberament de Sànchez i Cuixart. El text, elaborat principalment pel Col·lectiu Praga i l’Associació Drets, defensa que les circumstàncies sota les quals han estat empresonats Cuixart i Sànchez els converteix en presos polítics.

També ha transcendit que els serveis jurídics de la Generalitat estan plantejant accions legals per impedir aplicació del 155. La idea seria presentar un conflicte de competències i un recurs d’empara al Tribunal Constitucional, així com també recursos contenciosos administratius al Tribunal Suprem. Sabent el seguidisme absolut que el poder judicial fa de la voluntat del govern espanyol, aquests camins desperten molt pocs confiança

Finalment, a darrera hora del dia, l’ANC ha emès la petició següent referida a aquest dijous: “Convoquem a tothom davant del Parlament a partir de les 17.00 h. El dia serà transcendental. Esperem molta molta gent per l’arribada de la República“.

23/10/17

El dilluns passa sencer amb negociacions sobre quan convocar el ple del Parlament pel debat dels efectes del 155. La CUP demana i aconsegueix que es faci dijous 26 però, la possibilitat que el president Puigdemont comparegui per defensar al·legacions al Senat espanyol, complica el calendari.

Cada vegada que sembla arribar-se a un acord, intervé en Rajoy per posar-hi noves condicions. Passa tot el dia sense arribar a un calendari clar, tot i que sembla que anar al Senat dijous a la tarda és l’opció més viable, si Carles Puigdemont decideix presentar-se a defensar les al·legacions.

Finalment, ja en dimarts, el Senat proposa a Puigdemont comparèixer a la cambra alta, dijous a la tarda o divendres al matí, per debatre sobre el 155. El govern de la Generalitat té de termini fins dijous a les 10 del matí per presentar les al·legacions al 155.

22/10/17

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) han fet públic un text que serà la bas perquè els consistoris del país aprovin una moció de rebuig a l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola. Segons els plans del govern del PP, i amb l’ajuda de C’s i PSOE, es pretén suspendre l’autogovern català i intervenir aspectes claus de la societat catalana.

Llegiu aquí el comunicat original. El text proposat per a la seva aprovació als plens municipals el trobareu en aquest enllaç. Aquests plens es preveu que s’aniran celebrant en els propers dies.

L’altre notícia destacada de la jornada és el degoteig d’alcaldes, regidors i militants històrics del PSC/PSOE que es pronuncien en contra de l’aplicació de l’article 155, i que demanen al seu partit que no hi doni suport. Al mateix temps, l’alcaldesa Ada Colau assegura que encara hi ha temps per trobar una solució negociada i evitar l’aplicació del 155. El PP ha fet noves declaracions assegurant que, un cop iniciat aquest procés, ara ja és del tot irreversible.

21/10/17

Aquesta jornada ha estat farcida d’esdeveniments que Catalunya ha viscut amb molta intensitat.

Per començar, el senyor Rajoy ha reunit amb caràcter d’urgència el seu consell de ministres espanyol per determinar les mesures que presentarà a l’aprovació del Senat contra Catalunya. Aquestes mesures han resultat de fet un autèntic cop d’estat que preveu destituir els càrrecs electes del govern català, intervenir les finances i els mitjans públics de comunicació. Preveu nomenar càrrecs a dit i convocar unes eleccions autonòmiques il·legítimes. També pretén bloquejar l’acció del Parlament de Catalunya, prohibint la major part de les seves atribucions. Rajoy s’atorga el poder absolut a Catalunya, sense passar per les urnes ni cap suport popular que el legitimi. Això s’anomena: cop d’esta i dictadura.

A la tarda, la Taula per la Democràcia havia convocat per a avui una manifestació per a exigir l’alliberament dels presidents de l’ANC i Òmnium Cultural. A rel de les notícies del matí, el Govern de la Generalitat, la presidenta del Parlament i la majoria dels parlamentaris, s’han afegit a una segona capçalera, per demanar, a més, la defensa de les institucions catalanes. Podeu veure més detalls aquí.

També a la tarda, Carme Forcadell, ha fet públiques unes declaracions denunciant l’atac a les institucions catalanes i comprometent-se a defensar la sobirania del Parlament.

A la fi del dia, el President Puigdemont ha aparegut als mitjans públics per fer una declaració institucional en el mateix sentit i anunciant que ha donat les instruccions pertinents perquè el Parlament de Catalunya es pronunciï sobre l’agressió del govern de Madrid contra les institucions catalanes. Podeu veure el vídeo integre en aquest enllaç.

20/10/17

Crida per la Democràcia planteja a partir d’avui una sèrie d’accions directes i pacífiques que, executades massivament, facin evident el nostre rebuig a l’empresonament injust dels presidents d’Òmnium i l’ANC. Es tracta de fer valer les nostres armes:

No tenim exèrcit, som gent de pau, però tenim l’arma més poderosa, tots i cadascun de nosaltres“.

La primera acció a realitzar avui, és la retirada d’una quantitat arbitrària de diners dels nostres bancs (a les xarxes s’ha suggerit 155€) fet que ja ha provocat algunes cues i que alguns caixers s’hagin quedat sense efectiu.

De les negociacions entre PP i PSOE per a l’aplicació de l’article 155, ha transcendit que el pacte inclou:

 • convocatòria d’eleccions al parlament per al gener
 • la intervenció dels Mossos d’Esquadra
 • i la intervenció del CCMA (ràdio i TV públiques catalnes)

El què no ha transcendit d’aquest vergonyós “pacte contra la democràcia” és quants presos polítics més, quantes llibertats retallades més, quantes càrregues policials més o quants ferits més admetrà la suposada “oposició” del PSOE.

19/10/17

Poc abans d’esgotar-se el termini donat pel govern espanyol (les 10 del matí d’avui) el president Puigdemont ha adreçat una carta a Mariano Rajoy on li planteja que no ha respost a l’oferta de diàleg ni ha atès a cap de les seves peticions de la carta anterior. Explica també que en el cas d’aplicar-se l’article 155, es planteja que el Parlament voti la declaració formal d’independència.

A les 10h en punt, el govern espanyol a emès un comunicat confirmant que, davant la manca de resposta a la pregunta adreçada al President de la Generalitat, activarà l’aplicació de l’article 155. A aquest efecte, es celebrarà un consell de ministres extraordinari el proper dissabte.

18/10/17

El Síndic de Greuges de Catalunya, senyor Rafael Ribó i Massó, ha manifestat avui que no es pot criminalitzar l’independentisme i apel·la al diàleg polític immediat. En un vídeo que podeu veure en aquest enllaç, ha dit que l’empresonament dels presidents d’Òmnium i de l’ANC constitueix una decisió contrària als drets i les llibertats compresos en els tractats internacionals ratificats pel Regne d’Espanya, en especial la llibertat d’expressió, la llibertat de reunió i manifestació i el dret a la llibertat i seguretat.

Poques hores després, Amnistia Internacional també emet un comunicat de rebuig a l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sanchez. Considera excessius els càrrecs de sedició contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i demana suspendre la presó provisional. Aquesta organització valora que la resposta judicial és desproporcionada, segons el dret internacional. Veieu el detall aquí.

Aquest mateix dia, el PDeCAT, en el marc d’un Consell Nacional extraordinari, i de la mà de la seva coordinadora general Marta Pascal, ha donat llum verda a la declaració d’independència: “si l’Estat espanyol aplica el 155, el president Puigdemont tindrà tota la nostra complicitat per aixecar la suspensió que va anunciar al Parlament“. Ara, tots els partits del bloc independentista han donat públicament el seu suport al President per emprendre aquest camí.

17/10/17

Convocats per l’Assemblea Nacional Catalana i per Òmnium, aquest dimarts 17 d’octubre ens hem manifestat arreu de Catalunya. Hem reclamat la llibertat per als dos presidents, Jordi Sanchez i Jordi Cuixart, empresonats per raons polítiques. A Barcelona, com en totes les grans ciutats del país, hem sortit massivament al carrer. Els organitzadors han demanat a la gent de portar espelmes, recordant els versos de Salvador Espriu:

 • Si sabíeu com l’alba
 • ens ha trigat, com és llarg d’esperar
 • un alçament de llum en la tenebra!

Podeu veure’n més detalls en aquest enllaç.

16/10/17

De moment, el dia comença amb la publicació de la carta de resposta del president Puigdemont a Rajoy, que podeu descarregar aquí. Per ara, el govern de Madrid ja ha avançat que no la considera una resposta vàlida, al temps que ha elevat el to de l’amenaça d’aplicar l’article 155.

Efectivament, poca estona després de vençut el termini fixat en el requeriment de Rajoy, la vicepresidenta Sáenz de Santamaria ha comparegut davant dels mitjans per rebutjar la resposta del president Puigdemont i s’ha publicat la carta de resposta del govern espanyol.

El dia acaba lamentablement amb un increment de la judicialització del Procés: el major Trapero i la intendent Laplana, van sortir de l’Audiència Nacional en llibertat provisional i sense passaport, mentre que [*] Jordi Sanchez (president de l’ANC) i [*] Jordi Cuixart (president d’Òmnium) han estat empresonats sense fiança. Espanya, i de retruc la UE, retornen als temps foscos dels presos polítics propis dels règims no democràtics.

(* en els enllaços hi trobareu els vídeos de comiat dels dos presidents)

15/10/17

Tot i que per ser diumenge el dia semblava que seria un mer compàs d’espera, l’aniversari de l’afusellament del president Companys ens ha ofert nombroses oportunitats de reflexionar i valorar el sentiment català i republicà que va guiar els seus passos. També avui la seva llum ens guia.

En aquesta jornada també ha crescut el sentiment de rebuig generalitzat al requeriment del Ministeri d’Educació espanyol enviat al Departament d’Ensenyament sobre presumptes delictes d’‘adoctrinament ideològic’. També a declaracions de gent del PP, de C’s i del PSOE en què s’acusa al sistema d’ensenyament català d’adoctrinar i ensenyar a odiar a Espanya. Aquest cúmul de falsedats responen a un pla establert entre els partits que justifiquen una major repressió a Catalunya.

Una de les iniciatives que us animem a signar és una petició contra Xavier García Albiol, per declarar que “A la majoria d’escoles públiques de Catalunya s’educa per odiar Espanya“.

Al final de la jornada, s’ha difós la notícia que la resposta del president Puigdemont a Rajoy no seria un SÍ o un NO, sinó una nova crida al diàleg i a aturar la repressió.

14/10/17

De l’activitat política relacionada amb la proclamació de la independència, ressaltem tres notícies:

 • La CUP segueix pressionant per donar una resposta contundent a Rajoy, abans que acabi el termini fixat per al propers dilluns: “Demanem que dilluns la resposta al requeriment de Rajoy sigui la proclamació de la República catalana“, petició que ja va ser enviada per carta el passat divendres. També ha acordat en el seu darrer Consell Polític, que proposaran la celebració d’un ple monogràfic per parlar de la República que acabi amb la seva proclamació.
 • El primer ministre belga, Charles Michel, trenca la línia institucional de la UE i es mostra partidari d’una mediació europea o internacional, si fracassa el diàleg entre Catalunya i el govern espanyol.
 • El Secretariat de l’ANC, reunit en sessió ordinària a Sant Cebrià de Vallalta, ha escollit a Agustí Alcoberro com a nou vicepresident de l’entitat.

13/10/17

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, s’ha pronunciat avui clarament en contra de fer de mitjancer en el conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol. També, potser per primera vegada, s’ha mostrat obertament en contra de la independència de Catalunya amb arguments que apunten a la covardia política, en qualsevol cas, lluny de la comprensió de la complexitat real del món actual que caldria esperar d’un polític en el seu càrrec. Destaquem els fragment següents:

 • No hem de mediar. Si la Comissió, el president Tusk o el Consell Europeu es prestessin a mediar quan només ho demana una part, això portaria a greus distorsions dins de la UE.
 • Si permetem que Catalunya s’independitzi, tot i que no ens correspon a nosaltres decidir-ho, també ho faran altres, i això no m’agrada
 • No vull una Unió Europea que d’aquí 15 anys estigui formada per 98 països.

Fins hi tot va fer broma dient que feia les declaracions en alemany perquè “a Catalunya no ho entendran”. Queda ara força més clar a quins interessos respon la UE i si realment és una opció per a Catalunya i el seu procés d’independència.

12/10/17

A la vista que Madrid respon a l’oferta de diàleg amb amenaces i a les filtracions d’ordres de presó previstes per als propers dies, l’ANC demana l’aixecament de la suspensió i la proclamació definitiva de la República Catalana:

“Atesa la negativa de l’Estat espanyol a qualsevol proposta de diàleg, instem el Parlament a aixecar la suspensió.”

“També demanem al President i el Govern a implementar la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República.”

11/10/17

La resposta del govern de Madrid ha estat iniciar el procés indicat a l’article 155 de la seva constitució, tot demanant, en un document en forma d’ultimàtum, el retorn a la legalitat espanyola.

Aquest document, que podeu descarregar en aquest enllaç, estableix una data límit perquè el President respongui si ha declarat o no la independència de Catalunya. Aquest termini està fixat així: “Comunique de forma fehaciente al Gobiemo de la Nación su respuesta
afirmativa o negativa antes de las 10:00 horas del próximo 16 de octubre

Ho vols compartir?
LATEST WORK
NEWS LETTER
WEBS AMIGUES
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com